Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van 23 september 2017
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Cristaliy Lankotat gaat naar Hurona Cviylpa-Stoot‚


De violiste Hurona Cviylpa-Stoot‚ heeft woensdag 20 september de prestigieuze Cristaliy Lankotat (Kristallen Lichtkoepel) uit handen van de Koning in ontvangst mogen nemen. Een prestigieuze prijs voor een acteur of musicus die zich de afgelopen jaren uitzonderlijk verdienstelijk heeft gemaakt; de prijs wordt elk oneven jaar uitgereikt.

Dat Hurona Cviylpa-Stoot‚, een 34-jarige violiste, in aanmerking komt voor deze prijs, wordt door velen als een verrassing ervaren. Een even grote verrassing is wellicht dat Koning Huron Herco IV persoonlijk naar het Sparrenpaleis in Blort kwam om de prijs uit te reiken. Hoewel dit wel de traditie is, vraagt men zich steeds meer af hoe lang het zal duren totdat de Koning zulke taken aan zijn opvolger zal overlaten. Hij is inmiddels 81 jaar en vertoont zich zelden nog in het openbaar.

Hurona Cviylpa is inderdaad een veelbelovend musicus die op haar jonge leeftijd al een indrukwekkende carriŤre heeft opgebouwd. Maar afgezien van haar muzikale talent lijkt er ook nog een andere reden te zijn waarom zij in aanmerking is gekomen voor deze prestigieuze prijs, en dat is een politieke. Zij was in 2009 een van de opstellers van het rapport Velparen ef RutŰs (zie PRESPO-bericht van 19 mei 2009) waarin de isolationistische politiek werd gehekeld omdat deze een internationale carriŤre en erkenning van veelbelovende Spokanische sportmensen en kunstenaars in de weg staat. Toentertijd heeft de regering dit rapport "voor kennisgeving aangenomen", maar al spoedig bleek dat talloze prominenten, en daaronder viel ook het staatshoofd, zich achter het manifest schaarden. Zowel de Koning, de Koningin als hun zoon, prins Rygt‚ Mazu, heeft duidelijk te kennen gegeven dat ook zij van mening waren dat Spokanische sportlui en kunstenaars veel te weinig kansen kregen om zich buiten het eigen land te profileren.

Tot op heden is de situatie nog niet veel veranderd (het tegendeel lijkt waar), dus is het des te opvallender dat Koning Huron IV nu deze prijs gunt aan een violiste die sinds 2009 strijdt voor internationale erkenning van veelbelovende Spokanische kunstenaars en sportlui.

De Koning zei ondermeer: "Ik geniet vooral van uw vertolking van Bťla Bartůk, Mendelssohn en Marina CŰpsa-Droem‚ne. De virtuositeit waarmee u met uw strijkstok de snaren van uw viool tot leven weet te wekken, maakt mij warm van binnen. Maar ook uw energieke inzet om onze vaderlandse culturele rijkdom op de internationale landkaart te zetten, verdient alom bewondering."

De Cristaliy Lankotat bestaat uit een transparante bolvormige plastiek en een geldbedrag van 50.000 herco. Hurona Cviylpa heeft al beloofd dat ze het geld zal schenken aan de Stichting voor de Ondersteuning van Veelbelovend, Jong Talent, ofwel MUüM. Een stichting die in 2015 door enkele vermogende industriŽlen en kunstenaars is opgericht toen het duidelijk werd dat de neoliberale regering die sinds 2014 aan de macht is, nog maar weinig geld over heeft voor de culturele sector.


Categorie: Cultuur