Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van maandag 16 juli 2018
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Nieuw kabinet


Op 9 juli heeft de Volksvertegenwoordiging op basis van de adviezen van de Adviesraad de ministers voor een nieuw kabinet gekozen. Het nieuwe kabinet is op 12 juli door de Koning beŽdigd.

In principe wordt ernaar gestreefd om een coalitie te vormen op basis van de 4 partijen die de meeste zetels in de Volksvertegenwoordiging bezetten. In 2013 waren de LiZa (74 zetels), Def (66), Mes (64) en AZR (60) de grootste partijen. Dit leidde in 2014 tot een kabinet met 5 LiZa-ministers, 5 DeF-ministers, 4 Mes-ministers en 3 AZR-ministers.

Deze coalitie bleek niet erg gelukkig, want in de loop van de regeerperiode stapten 3 Mes-ministers en 1 DeF-minister op, omdat ze zich niet konden vinden in het neoliberale beleid dat de alliantie van LiZa en DeF doordrukte. In plaats van deze 4 opgestapte ministers kwamen er 2 LiZa-, 1 AZR- en 1 CSP-minister bij.

De neoliberale LiZa-dominantie en het groene verzet hiertegen van de Mes hebben voor beide partijen tot grote verliezen geleid. Na de verkiezingen in 2017 moest de LiZa 32 zetels inleveren (nu totaal 42), en de Mes raakte 33 zetels kwijt (nu 31). Dus de twee uitersten, extreem rechts en extreem links, zijn de grote verliezers.

De middenpartijen boekten een bescheiden winst: de DeF kreeg er 7 bij (nu 73), en de AZR en CSP wonnen ieder met 8 zetels (nu 68 resp. 52). Een nieuwkomer, de MaJo die in 2017 is opgericht uit onvrede omdat de DeF te veel met de LiZa ging flirten, haalde in ťťn klap 39 zetels.

Verrassende samenstelling

Aangezien de DeF, AZR en CSP dankzij een grote winst in 2017 de grootste partijen zijn geworden, en de LiZa ondanks het grote verlies toch nog op de 4e plaats staat, zou men verwachten dat het huidige kabinet gedomineerd wordt door DeF, AZR en CSP. Niets is minder waar. In het huidige kabinet zitten 4 LiZa-ministers op de belangrijkste posten, er zijn 6 DeF-ministers, 5 AZR-ministers en 2 CSP-ministers. Dus de LiZa is ondanks het grote zetelverlies nog steeds een zeer dominante partij in het kabinet gebleven, en minister-president Vikter Oem‚ve-Mes‚dul zit ook nog stevig in het zadel. Terwijl een kersverse DeF-premier meer voor de hand had gelegen.

Negen ministers komen uit het vorige kabinet, maar opvallend zijn de twee jonge DeF-vrouwen, Spensa Tarisz-Wees (33 jaar) en Faly GlŰppe-Yrgh (36 jaar) voor Huisvesting, respectievelijk Infrastructuur, Landinrichting en Waterstaat die er op de valreep bij lijken te zijn gehaald. Ze hebben geen politieke ervaring maar behoren wel tot de meer sociaal-democratische flank van de DeF.

Ook valt het op dat er in het huidige kabinet maar 4 vrouwen zitten. De laatste jaren schommelde het aantal tussen de 5 en 7, en nog langer geleden telde het kabinet regelmatig wel 8 vrouwen. De tendens naar steeds minder vrouwen is verontrustend en lijkt gelijke tred te houden met de verrechtsing van de politiek.

Of de dominantie van LiZa (niet in aantal zetels maar wel in het politieke gewicht) geen verstorende werking op deze coalitie zal hebben, valt nog te bezien. Als de DeF te veel gaat toegeven aan de meer rechtse dogma's, kan er wel eens net zo'n breuk ontstaan als in het vorige kabinet met de Groenen plaatsvond.

Zie ook de samenstelling van het nieuwe kabinet.


Categorie: Politiek

AMAGENE

The progressive national quality newspaper. With a daily English news service


Ef progreseff öarcess rŻsaly quiyrda lef eft riyfain toftos enelantiy kletertiyn-kafkrosos.


AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE


 
¬KE - NYN
Supermarkets
Always open from 8 a.m. until 9 p.m.
Always in your neighbourhood
Always inexpensive
 Your reliable link
Gert trustatt l‚ft

Southampton <-> Husta
Cork <-> Tanbˇr