Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van donderdag 23 april 2020
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Wrijving met Trump


Aan de immer slechte verstandhouding tussen SpokaniŽ en de Verenigde Staten kwam kortstondig een eind toen Barack Obama president was. Hij was populair in SpokaniŽ en nam het land ook serieus. Aan deze gelukkige periode kwam abrupt een einde toen Trump zijn sloopkogel losliet.

Tijdens Trumps regeerperiode zijn er al talloze wrijvingen en diplomatieke ruzietjes geweest. Hij zette de capabele en charmante ambassadeur Dorothy Bricks in 2017 aan de kant, en er kwam niemand meer voor in de plaats. Bricks koos ervoor om in SpokaniŽ te blijven wonen en wilde niet meer terug naar het "paradijs" van Trump. Ook dit leidde tot een diplomatieke rel, want Trump eiste van minister Rufen Ferdu-Fraveff van Buitenlandse Zaken dat hij Bricks terug zou sturen naar de VS. Het omgekeerde geschiedde: ze kreeg een verblijfsvergunning in SpokaniŽ, samen met haar man. Trump was woedend.

Toen na de Brexit Boris Johnson toenadering bij Tump zocht, om "prachtige" handelsverdragen met de VS te gaan sluiten, meende Trump dat het ook voor SpokaniŽ "relevant en verstandig" zou zijn om aan te sluiten bij een Brits-Amerikaans pact, want "SpokaniŽ ligt immers precies tussen het VK en de VS in", zo was Trumps simpele voorstelling van zaken. (Dat Ierland er ook nog tussenin ligt, scheen hem te ontgaan.) Alweer was de Amerikaanse president boos dat SpokaniŽ voor de EU koos, en niet voor de aansluiting bij een potentieel desastreuze samenwerking tussen VK en VS. En dan hebben we nu de coronacrisis. Hoewel SpokaniŽ - in tegenstelling tot de VS - de crisis adequaat weet aan te pakken en het aantal ziektegevallen en doden relatief laag blijft, beschuldigt Trump de Spokanische overheid ervan dat ze "nonchalant" omspringt met de belangen van de burgers als het gaat om de maatregelen op gezondheidsgebied. Trump heeft twee redenen om SpokaniŽ op zo'n valse manier aan te vallen. Ten eerste heeft minister-president Vikter Oem‚ve-Mes‚dul Amerika genoemd als hťt voorbeeld hoe je vooral zo'n crisis nŪťt moet aanpakken en ten tweede grijpt Trump de crisis aan om de Amerikaanse legerbasis op het eiland Rurf te sluiten (alle andere bases zijn in de loop der jaren ook al opgedoekt). Trump vindt dat hij de Amerikaanse militairen ("very nice guys, very patriotic") zo snel mogelijk terug moet halen naar de VS omdat ze anders "allemaal aangestoken zullen worden door het coronavirus". De minister-president verklaarde: "Als die Amerikaanse soldaten ergens veilig zitten, is het wel op Rurf. Ik vrees dat ze in hun vaderland aan alle kanten door het virus bestookt gaan worden."


Categorie: Politiek

AMAGENE

The progressive national quality newspaper. With a daily English news service


Ef progreseff öarcess rŻsaly quiyrda lef eft riyfain toftos enelantiy kletertiyn-kafkrosos.


AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE AMAGENE


Het traditionele mineraalwater
voor de moderne tafel