Nieuws uit SpokaniŽ, verzorgd door het officiŽle persbureau Prespo
Bericht van maandag 29 juni 2020
 
CommerciŽle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Bijzondere vlinder waargenomen


In het duingebied bij L‚pk‚mp, even ten zuidwesten van Lift, heeft een boswachter afgelopen zaterdag een zeer bijzondere vlinder waargenomen. Het beestje zat op een struik en viel op vanwege zijn felrode kleur met blauwige vlekken op de onderkant van de vleugels.

"Het leek op een Palaeochrysophanus hippothoe [rode vuurvlinder] of een Heodes virgaureae", zo vertelde de boswachter aan een verslaggever van de regionale krant Kleter Lift. "Maar deze soorten komen in West-Europa, en zeker in SpokaniŽ, helemaal niet voor. Ja, ik heb de Latijnse namen wel moeten opzoeken want die heb ik bij zulke zeldzame exemplaren niet direct paraat", zo verontschuldigt de boswachter zich. Hij heeft er enkele foto's van gemaakt, maar het diertje verder met rust gelaten.

Samora Bav‚n, biologe aan de Staatsuniversiteit in Amahagge, en Heles Gonzales-Wocca, lepidopteroloog (vlinderkundige) van de Fuwu in Oofo (overheidsinstantie die belast is met het beheer van bos-, duin- en heidegebieden) zijn benaderd om nader onderzoek te doen. Wellicht vliegen er meer van deze bijzondere vlinders in dit gebied rond. En - nog verrassender - zijn ze ook elders in het land aan te treffen. Hoewel de vlinder nog geen officiŽle naam heeft, heeft minister Rosina Kelde-Taris van Milieu en Natuur verklaard dat het hier om een beschermde diersoort gaat en dus niet gevangen of gedood mag worden.


Categorie: Opmerkelijk