Nieuws uit Spokaniė, verzorgd door het officiėle persbureau Prespo
Bericht van 29 maart 2000
 
Commerciėle mededelingen

SPARC
Inhoud (chronologisch)

< Vorig item
Volgend item >


Actueel
Cultuur
Economie
Entertainment
Gezondheid
Maatschappij
Mensen
Milieu
Misdaad
Opmerkelijk
Politiek
Rampen
Sport
Transport
Wetenschap
Colofon
Disclaimer

Jonkheer Moffain Mesturia Ploji-Locāršen overleden


 
Jonkheer Moffain Mesturia
Ploji-Locāršen, samen
met zijn vrouw (ca.1960)

Vandaag bereikte ons het bericht dat gistermiddag Jonkheer Moffain Mesturia Ploji-Locāršen op 79-jarige leeftijd aan een hartstilstand is overleden.
Zijn dood komt geheel onverwacht en heeft een grote teneergeslagenheid veroorzaakt bij zijn familie, de Vereniging van Grootgrondbezitters en de leden van de Koninklijke Zeil Vereniging.
De jonkheer heeft zich van 1962 tot 1989 zeer verdienstelijk gemaakt in de hoedanigheid van secretaris van de Vereniging van Grootgrondbezitters. Hij wist politici, grootgrondbezitters en het personeel op de landgoederen "on speaking terms" te krijgen, wat onder meer geresulteerd heeft in een goede wetgeving die de feodale verhoudingen aan banden legt en de positie van het personeel dat op de landgoederen woont en werkt sterk verbetert.
Opvallend genoeg is Moffain Mesturia Ploji zelf nooit een grootgrondbezitter geweest; hij heeft altijd in de chique buitenwijk van Blort gewoond, weliswaar in een riante villa, maar met een bescheiden tuin.

Moffain Mesturia Ploji heeft zich verder zeer verdienstelijk gemaakt als voorzitter van de Koninklijke Zeil Vereniging (KSC, ofwel Kindisiy Saile Clup) te Hirdo. Hij was het die elk jaar bij de Sailka, de grootse zeilmanifestatie waar elke Spokaniėr naar uitkijkt, met zijn schip de gelederen aanvoerde, en de traditionele tocht vanuit Hirdo over de Trendon naar de Hildi-fonis leidde.
Elke Spokaniėr herkent zijn fraaie traditionele schip, de Quratjenka (ofwel: de Duif), dat het grootste deel van het jaar voor het clubgebouw van de KSC in Zuid-Hirdo aangemeerd lag.
Waarschijnlijk zal zijn zoon de Sailka-traditie voortzetten. In ieder geval zal hij dit schitterende schip van zijn vader erven.

De Quratjenka vaart hier gepavoiseerd door de geopende Pārc-draaibrug in het zuiden van Hirdo.

Tekening: Robbert Das (uit het boek "Uit in Spokaniė - nooit weg", Pelger & Māršant / Ploegsma 1982)

 

Lees ook het
fragment uit
dit boek!
(in SPARC)


Categorie: Mensen


Ef ludi ’katle-ōtlazrer lef parasetamōl fara stala

De effectieve pijnstiller op basis van paracetamol
Bank of Spocania
 Your business is ours 

WIJ KUNNEN UW
ONGELUK NIET
 VOORSPELLEN.
WIJ KUNNEN DE
GEVOLGEN WEL IN
GOEDE BANEN LEIDEN.

PREDICT
De verzekeringsmaatschappij
waar u zich zeker voelt.