Spokanisch Archief

Grammatica van het Spokaans  

De grammatica van het Spokaans is in het Spokanisch Archief bekend onder de naam GRASP. Dit zeer uitgebreide grammaticaboek is nog niet echt geÔntegreerd in het digitale archief (SPARC), wat inhoudt dat er over-en-weer nog niet veel aanklikbare verwijzingen zijn.

 Door naar de Grammatica  


Achtergrondinformatie
Er zullen weinig talen op de wereld zijn die zů gedetailleerd zijn beschreven als het Spokaans. Taalkundige Rolandt Tweehuysen interesseerde zich al voor deze taal toen hij 12 jaar oud was. Hij schreef vele schriftjes vol met alles wat hij toen van het Spokaans wist. Dit proces is zijn hele leven doorgegaan - de schriftjes werden vervangen door uitgetypte vellen en via uitgeprinte WordPerfect-bestanden kreeg de grammatica uiteindelijk vorm in html-formaat - nu op internet te raadplegen.
Tweehuysen heeft een Word-versie van deze uitgebreide grammatica niet eens overwogen, aangezien het in Word (in tegenstelling tot in WP) onmogelijk is om op eenvoudige manier de typisch Spokanische lettertekens en symbolen te reproduceren:

In WP kon je ťlk accentje op ťlke letter zetten en bovendien kon je met commando's als "overslag" of "verschuiven" heel veel bereiken.

Het is voor de maker van deze grammatica altijd frustrerend geweest dat "taal" en "grammatica" voor de meesten onder ons uiterst oninteressante - zo niet verdachte - toestanden zijn. Noodzakelijk kwaad dat toch zeker niet tot liefhebberij mag worden gepromoveerd. Het onbegrip waarmee Tweehuysen geconfronteerd wordt als het gaat om zijn levenslange liefhebberij varieert dan ook van een meewarig "zonde van je tijd" tot een agressief "stapelgek en zielig!". Tweehuysen ziet echter weinig verschil met zijn eigen "tijd- en energieverspilling" en die van mensen die al hun vrije tijd hun hele leven lang aan de lokale carnavalsvereniging of aan hun kostbare motorfiets besteden (en daar komt dan wellicht nog "geldverspilling" bij).
Maar welke hobby je ook hebt - liever tijd te kort aan iets wat je leuk vindt dan tijd in overvloed waar je niks mee weet te doen.

© De Twee Hanen v.o.f. ē Kimswerd ē The Netherlands