Spokanisch Archief

Spocanian Atlas System (S.A.S.)

De Atlas van SpokaniŽ is weliswaar gerelateerd aan het Spokanisch Archief, maar vormt een apart systeem.

 Door naar de Atlas  


De volgende themakaarten staan niet alleen in S.A.S., maar zijn ook in de tekst van SPARC-bestanden opgenomen:

Administratieve indeling
Autosnelwegen
Berggebieden
Bisdommen
Bodemgebruik | Middelen van bestaan
Grafheuvels
Grote Haag
Intercity's
Natuurreservaten | Landgoederen
Rechtszetels
Steden met meer dan 5000 inw.
Talen en dialecten


Deelkaarten
Een belangrijk onderdeel van de Atlas zijn de Deelkaarten: 155 kaarten die, aan elkaar gelegd, een gedetailleerde landkaart van geheel SpokaniŽ vormen. Er zijn 2 versies: een geografische landkaart met de natuurlijke gesteldheid, terreinhoogtes, bossen, heidevelden enzovoort, en een administratieve versie met alle grenzen, zoals gemeentegrenzen, districtsgrenzen, enzovoort. Beide versies bevatten alle steden, dorpen, wegen, spoorlijnen, wateren en ook nog talloze andere items, zoals kastelen, ruÔnes, molens, grafheuvels, golfterreinen, en ga zo maar door.
Bij de deelkaarten behoren ook uitgebreide registers met alle namen die op deze kaarten voorkomen. Er is en alfabetisch register, en er zijn thematische registers.

Van de hoofdstad Hirdo bestaan 66 deelkaarten, en de op een na grootste stad, Amahagge, is opgedeeld in 35 deelkaarten. Aaneengelegd vormen deze deelkaarten gedetailleerde plattegronden van deze steden, met alle straten, parken, belangrijke gebouwen, tramlijnen, enzovoort. Deze kaarten zijn nog in bewerking: zo ontbreekt de meeste tekst nog (zoals straatnamen).

Gegevens deelkaarten
 op schermuitgeprint
afmeting600 x 400 pxca. 16 x 10,5 cm
schaal
SpokaniŽ
20 px = 1 km
(1 px = 50 m)
1 cm = 2 km*
(1:200.000)
schaal
Hirdo**
20 px = 100 m
(1 px = 5 m)
1 cm = 200 m*
(1:20.000)
schaal
Amahagge
16 px = 100 m
(1 px = 6,25 m)
1 cm = 250 m*
(1:25.000)
px (pixel) = beeldschermpuntje

*De 3 schalen gelden uiteraard alleen als het uitgeprinte formaat ca. 16 x 10,5 cm is.
**De kaart van Hirdo wordt aangepast aan de schaal van Amahagge (16 px = 100 m). Dit is in S.A.S. de standaardschaal voor alle grote regionale kaarten en plattegronden.

Het formaat van de deelkaarten was ooit zo gekozen dat zij geheel binnen een browservenster op een beeldscherm van 800 x 600 px pasten. Aangezien de beeldschermen steeds groter zijn geworden, passen er nu in de meeste gevallen (bijna) 4 deelkaarten tezamen op ťťn scherm. De redactie van het Spokanisch Archief streeft ernaar om deze nieuwe mogelijkheden efficiŽnt te benutten, maar het aanpassen van de landkaarten en plattegronden, en de implementatie in de html-omgeving kosten veel tijd.

© De Twee Hanen v.o.f. ē Kimswerd ē The Netherlands