Spokanisch Archief

SPOORWEGEN: Xijernolac
Terug naar
Spoorwegen
 
Zie ook:
Xijernolac: lijn 1
Xijernolac: lijn 2
 
Status: Metropoliy (tussen Durponto en Piroes-Knigta-mirra) nog invoegen.
 

De Xijernolac staat op dit kaartje in rood aangegeven. Overige spoor- en tramlijnen zijn bleek-groen. Alleen de namen van de belangrijkste stations zijn genoemd. Zie verder onderstaand schema voor de overige namen.   

De Xijernolac is juridisch en technisch een sneltram, geen spoorlijn. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het een stoptrein zou worden die zowel van een eigen tracť als van de bestaande SA-rails gebruik zou maken, maar in 1971 is besloten om de Xijernolac als een eigen systeem op te zetten, onafhankelijk van de SA-infrastructuur.

 

Xijernolac is de naam van de lightrail/sneltramlijn langs de Zverostakust, tussen Minde-Port en Tloer. Het eerste deel (tussen Minde-Port en X‚rfu-–izem) is in 1976/1977 in gebruik genomen (gedeeltelijk een modernisering van een oude tramlijn), en bij X‚rfu-–izem is in 1977 een aftakking naar Hier geopend (via een spoorlijn die in 1970 was gesloten). De verlenging van X‚rfu-–izem via Zumela naar Tosiy is in juli 2001 geopend. In december 2001 volgde het laatste deel tussen Tosiy en Tloer.
Op de secties Minde--Quamiygtalo, Piroes-Knigta-mirra--M‚tŰ, Vyl-MŰcˇr--X‚rfu-–izem en door de stad Tosiy rijdt de Xijernolac op de SA-spoorbaan (zij het op aparte rails). De overige secties zijn speciaal voor deze sneltram aangelegd. In onderstaand schema is de Xijernolac in rood aangegeven; de parallelle en aansluitende SA-spoorlijnen zijn groen (dit zijn onder meer SA-lijn 115 (tussen Minde-Port en Qua) en SA-lijn 131 (tussen Hier en Flipa)). Op de rode balk staat tussen de Xijernolac-stations de afstand in kilometers en in een blauw vakje staat de reistijd in minuten.
De lila pijlen geven de aansluitende interlokale tramlijnen aan. (DOM 153/166)

© De Twee Hanen v.o.f. ē Kimswerd ē The Netherlands

DA 00 ē SPARC 3 aug 1998