Spokanisch Archief

KABELBANEN
Gerelateerde bestanden
Toeristische attracties
Bergsport
 
 
Status: Nog verder uitwerken.
 

Wat is een kabelbaan? In SpokaniŽ gaat het om een constructie van masten waaraan een of meer draagkabels zijn bevestigd, waarlangs een cabine via een trekkabel tussen begin- en eindstation bewogen kan worden. Meestal dient een kabelbaan om vanuit een dal een bergtop te kunnen bereiken, maar soms is het een manier om een (breed) water over te steken.

Kabelbanen zijn in de berggebieden meestal gebouwd om skiŽrs naar het begin van skipistes te brengen, waarna zij zich vervolgens per ski omlaag kunnen bewegen. Aangezien er tegenwoordig nauwelijks nog sneeuw in SpokaniŽ valt, hebben de kabelbanen een nieuwe bestemming gevonden, namelijk het bieden van een "topattractie". Dit moet letterlijk opgevat worden: kabelbanen brengen de toeristen naar de top van een berg, waar men van prachtige vergezichten kan genieten, frisse wandelingen kan maken, sfeervol kan dineren, of ander vormen van vermaak kan ondergaan, waarna men met dezelfde kabelbaan weer naar het dal terug kan.
Voor velen zijn er ook religieuze overwegingen om met een kabelbaan de hogere sferen op te zoeken, vooral om pakra (het vollemaansfeest) te vieren, waarbij helder weer en zo dicht mogelijk bij de maan belangrijke vereisten zijn. Bij diverse hooggelegen kabelbaanstations vinden we dan ook een kerk en altaar waar pakra gevierd kan worden.

Er bestaan ook nog industriŽle kabelbanen. Deze vinden we veelal bij mijnen, steengroeven en havens. Het gaat dan niet om personenvervoer maar om het transport van bijvoorbeeld kolen, zand of grind in aan kabels hangende bakken. Zulke kabelbanen zijn (nog) niet verder in SPARC opgenomen.

Soms dient een kabelbaan ook als gewoon openbaarvervoermiddel (al kan het tevens een toeristische attractie zijn). De kabelbaan tussen –amŰ en het landgoed CŰltehynne is het bekendste voorbeeld van een verbinding die niet naar een bergtop gaat, maar een water overbrugt.


In onderstaande tabel zijn alle kabelbanen opgenomen die wel op de deelkaarten staan maar (nog) geen naam hebben en nog niet zijn besproken. De items zijn gerangschikt op deelkaartnummer.

LocatieGemeenteDeelkaart-
  nummer
--St. TorafebabŰ{B03}
St.Nikl‚s-topLammafin{B04}
--Zendoreno / Xarebafiy{C03}
--Cr‚nt{C04}
St.Mariy-topFlo{C06}
--Jatty (BF) *{F07}
--Laffenet{I05}
--–or‚s{I06}
--Mozent{I06}
AbreefiyGˇrŰ{I07}
--Blotter-fonis / öd CŰltehynne ** {I09}
Dir‚c-lemn‚s Sa Crono{J04}
--CŰs{J05}

*  De Urster-reepiytnolac verbindt Jatty met het Leije-stadion aan de westkant van het Urster-bos.
    Zie regiokaart Jatty BF
** Kabelbaan begint vlak bij de plaats –amŰ. Het is de enige kabelbaan die een water overspant.

© De Twee Hanen v.o.f. ē Kimswerd ē The Netherlands

DA 00 ē SPARC 17 okt 2007