Spokanisch Archief

TOERISTISCHE ATTRACTIES EN ROUTES
Gerelateerde bestanden
Musea
Restaurants
Torens
Bezienswaardigheden
 
 
Status: Nog verder uitwerken; wellicht moeten de items elders ondergebracht?
 

Attracties, pretparken en mooie routes, speciaal voor toeristen gebouwd, aangelegd of uitgezet. Ook kabelbanen vormen een toeristische attractie; zij worden in een apart bestand besproken.

Als een item op een -deelkaart is aangegeven, staat het aanklikbare kaartnummer tussen {..}.

  Voorbeeld van een attractie met zijn naam op een deelkaart.

Een nummer tussen rechte haken [..] verwijst naar het nummer waarmee dit gebouw is aangegeven op de Centrumkaart van Amahagge.
Verwijzing naar een regiokaart waarop het item staat aangegeven

Alle kaarten worden in een apart venster geopend.


 1. Alyts-pyr

  Pier aan de kust bij Zumela; slechts 150 m lang en geopend in 1950. Aan het eind is een restaurant.

 2. Beltsrt {G 12}

  Miniatuurstad, zie bij Musea.

 3. Ef Ipl (gemeente Kros)

  Doolhof bij Kros. De tuin is 80x100 meter en de met haagbeuken omzoomde paden hebben een lenge van 1 km. Je kan er bij twee ingangen in, en er bij twee uitgangen weer uit. Feitelijk zijn het twee doolhoven in n. De ene is redelijk makkelijk, maar de andere is erg lastig. Het is een van de weinige doolhoven in Spokani, en de enige die niet bij een kasteel of landgoed gelegen is.

 4. Hekory-rutt {H 05}

  Fraaie toeristische route over de Hekory-mliy en de Huron-mliy in district Ales. Een heuvelachtig stil gebied met fraaie bospartijen, mooie boerderijen, nette dorpjes en diverse musea en andere bezienswaardigheden.
  Startpunt is het kustplaatsje Polefi, dan via weg 23 maar Grejala en Xals. Naar het noorden langs de uitlopers van de bergen, naar het dorpje Plaju. Dan via weg 21 en weg 2 langs het Belt-Racn-meer, naar Swein aan de kust.
  Vervolgens naar het zuiden langs de kust via Jedenfals, Sylf, Plekotex, Drystotall en Moleije. Voorbij Moleije linksaf langs het Ales-kanaal naar Grejala, naar het zuiden via een onverharde weg naar Fariniy, rowytte en Nalalirrotiy. Dan via weg 2 weer naar het noorden naar Polefi, waar u begonnen was. Zie ook de foto's .

 5. Hupster Nefr (gemeente Amahagge) [60]
  Parc-lirrotiy 4000-Amahagge Tf (040) 2853922

  Anders dan de naam ("Grote Pretpark") doet vermoeden, gaat het hier om een gebouw met allerlei attracties voor kinderen; ze kunnen er naar films kijken, behendigheidspelletjes doen, kegelen, creatief bezig zijn, enzovoort. Het gebouw (geopend in 1972) ligt bij het Zwanenmeer (een meervormige verbreding van het riviertje de Klk, aan de rand van een mooi park waar in het weekend veel stedelingen met hun familie heen gaan, om te picknicken of sportief bezig te zijn.

 6. Hst-arnka rifo Rifo Di-Keltiy {L 07}

  Verbindingsspoorlijn naar de Kolenmijn van Rifo Di-Keltiy, sinds 1 augustus 2006 ook een toeristische spoorlijn. Het lijntje takt in Aboris-St.Jenu af van de spoorlijn langs de oostkust van Brr (eveneens een touristische attractie) en stijgt dan snel het berggebied in, eerst langs een gesloten mijn waar inmiddels een waterader gebroken is (en men van plan is om mineraalwater te gaan winnen). Omdat de kolenmijn in het militaire oefengebied Opper-Girdes ligt, kan men hier alleen met speciale toestemming van het Ministerie van Defensie komen.
  De spoorlijn werd al jaren niet meer gebruikt, en de kolen worden met vrachtauto's afgevoerd over een goede weg, in eerste instantie aangelegd om het zware militaire materieel naar het terrein te vervoeren. Nu het Ministerie toestemming heeft gegeven om de vergeten spoorlijn als toeristische attractie te exploiteren, heeft ook de kolenmijn zijn bedrijf voor een bezoek opengesteld. De kolenproductie is niet groot, de kolen zijn van slechte kwaliteit en worden ter plekke tot gruis vermalen dat in elektriciteitscentrales wordt verstookt.
  Hoewel militaire objecten niet gefotografeerd of gefilmd mogen worden (en de kolenmijn, midden in een militair gebied, eigenlijk ook niet), maken de autoriteiten er geen probleem van als langs deze spoorlijn wordt gefotografeerd of gefilmd. Zie afbeelding .

 7. Jabr-pyr

  Pier aan de kust bij Berezze; 450 m lang en geopend in 1935. Aan het eind van de pier zijn een restaurant en een discotheek. Het is de oudste nog bestaande pier in Spokani.

 8. Kirofo-pyr {J 12}

  Pier bij het strand aan de noordkant van Asjetto; 1,4 km lang, ontworpen door de bekende architect Era Flafoen; geopend in 1965. Op de pier zijn o.m. een restaurant, een supermarkt, een discotheek en een speeltuin. Het is de nieuwste en langste pier in Spokani. Zie afbeelding .

 9. Ollstovy-prc (gemeente Ms.Sjeny) {D 05}

  Groot attractiepark, idyllisch gelegen in een heuvelachtig landschap bij het dorpje Quvoetare, even ten zuiden van Trendon. Enkele traditionele kermisattracties (achtbaan, reuzenrad, stoomcaroussel), sportief vermaak (skelterbaan, "diepzeeduiken" in nagebouwd stukje oceaan) en verder een themapark met uitbeeldingen van scnes uit bekende sages en volksvertellingen; hier kan men met een kabelbaan doorheen glijden om van de overdaad aan beweging, geluid en geur te genieten.
  De toegangsweg naar het park is een statige kaarsrechte laan, omzoomd met majestueuze populieren. Het kasteel dat ooit aan het einde van de laan lag, is omstreeks 1850 afgebrand. Niets herinnert er meer aan, behalve deze laan dan.

 10. Ollstovy-prc (gemeente Quobenta) {J 04}

  Attractiepark; een ruime sortering aan kermisattracties en verder een stoomtrein op smalspoor (750 mm). De nieuwste attractie is in 2001 door prinses Ravaja geopend: een reusachtige "broeikas" met een tropische flora en fauna. Er heerst een broeierige hitte - nog niet cht tropisch, maar realistisch genoeg om jassen en truien uit te doen - en er is een aanzet gegeven tot een blinkend wit zandstrand, omzoomd met palmen. Maar de diepblauwe ruisende zee ontbreekt.
  Te midden van al deze hete natuur bevindt zich een restaurant, Tropicana geheten, waar je temidden van rondfladderende kleurige vogels kunt genieten van mediterraan voedsel.

 11. eeb-treno (gemeente Garos)

  Miniatuur-spoorlijn (schaal ca. 1:4) tussen de haven van Garos (stad) en de camping Ngalim, met n halte halverwege. De totale lengte van het traject is 1320 meter. De lijn loopt langs de kust, met een schitterend uitzicht over het water van de eeb-fonis. Hoewel de spoorlijn primair bedoeld is als een toeristische attractie, heeft de lijn ook de functie van openbaar vervoer, of preciezer: voor een verbinding tussen stad en camping. De spoorlijn heeft een spoorwijdte van 400 mm en de rijtuigen zijn 740 mm breed.

 12. Traquera (gemeente Tosiy) {E 09}
  Prsper Knes-weg 2100-Tosiy Tf (079) 4032855

  Pretpark met de grootste achtbaan van Spokani en hoge uitzichttoren met restaurant bovenin. Behalve een paar reusachtige attracties waarmee je op alle mogelijk manieren door de lucht vliegt en door elkaar geschud wordt, bestaat het park voor het grootste deel uit nogal traditionele kermisattracties als spookhuizen, draaimolens en botsautootjes. Alles is nogal bescheiden met wat zulke parken in West-Europa of Amerika te bieden hebben.

 13. Wufta m Wuma (gemeente Lapo)

  Wufta m Wuma betekent "Woord zonder Bos" en slaat op het feit dat hier stroken in het bos van het natuurreservaat Ef Eent-ark zijn gekapt, zodanig dat de letters TEUJAN zijn uitgespaard. Het is een vorm van landschapskunst, bedacht door de kunstenaar Fijaker Haj, die in Mollefin (de voormalige hoofdstad van het koninkrijk Pegrevi) is geboren en daarom, zoals hij zelf zegt, "zich Pegrevir voelt en veel sympatie heeft voor het meest Pegrevische deel van het land, te weten Teujan". De letters zijn ongeveer 260 m groot en het hele woord is ruim 1600 m lang. Er lopen enkele bospaden naartoe, waarna je over de grasbanen kunt wandelen die de vorm van de letters hebben. Je kan de letters echter niet lezen, want daarvoor moet je je hoog boven het bos bevinden. Er worden wel tochten met een heteluchtballon georganiseerd, zodat je de letters vanaf grote hoogte kunt zien.
  Aanvankelijk waren er veel bezwaren tegen het uitsparen van de letters in het bos, omdat het hier een natuurreservaat, dus beschermde natuur betrof. Ook het feit dat het Spokaanse woord TEUJAN zou worden uitgespaard, en niet de Pegrevische variant TEHHAN, zorgde voor verontwaardigde reacties. In 2002 is het kunstwerk officieel ingewijd door Feelix Lanes-Lajjeve, de mejje (eilandshoofd) van Teujan.

 14. rc-rutt {E 08}

  Naam voor een fraaie, met borden gemarkeerde, toeristische route rondom het rc-gebergte. Startpunt is bij voorkeur de stad Hier. Van hieruit gaat de route via de Dufja-pas naar p, dan naar Xark en Monce, een stukje langs de rivier de Leije, richting Fabonier. Vanuit Fabonier via Clemba naar het Krea-meer (de plaatsjes Went en Krea), vervolgens via Quest en Panosarejee weer terug naar Hier. Onderweg zijn er diverse mogelijkheden om naar het centrum van het berggebied te komen, zoals naar rst (hier loopt de weg dood) of Sinto-rc. (DOM 176-181)

 15. Zjoba-Lamk-weg {H 13}

  Naam voor de fraaie, met borden gemarkeerde, touristische route die samenvalt met Weg 2 langs de zuidkust van Lomky; imponerende vergezichten over zee; idyllische vissersplaatsjes; woest en kaal achterland.
  Van west naar oost loopt de weg via de volgende steden en dorpen: Tolm, Poriy, Xoe, Ms. rcas, Cruiy, Teta, Gasky.
  Tussen Teta en Gasky kan alternatief over een secundaire weg een omleiding gemaakt worden via het vissersdorp Gvmpiy. Zie afbeelding .

 16. Zoolmento (gemeente Amahagge)
  Bibliotekke-mirra 4000-Amahagge Tf (040) 2866450

  Dierentuin in het centrum van Amahagge, geopend in 1892. Tot dat jaar lag hier een parkje, bekend als Slue-parc. Deze naam wordt nog wel gebruikt om aan de huidige dierentuin te refereren. De hoofdingang is aan de Bibliotekke-mirra (die dwars door de dierentuin loopt), maar er zijn ook ingangen aan de Parc-plep (via het Reptielenhuis) en aan de Querdu Quavve-plep (via het Vogelhuis). De noordwestelijke hoek van de dierentuin ligt buiten de omheining en is dus vrij toegankelijk: het is meer een parkje waar wat kleinere zoogdieren in hokken en wat geiten en pony's te bekijken zijn. Dit is een uitbreiding die tot stand kwam na een grondige herinrichting van de dierentuin tussen 2003 en 2006, waarbij de oude ingang aan de Zutter-Ovap-plep kwam te vervallen.

 17. Zoolmento (gemeente Trondom)
  Zrf-klarbr 1300-Trondom Tf (036) 2219060

  Dierentuin aan de noordoostrand van Trondom, langs de Zrf. ....

  De monumentale ingang
  van de dierentuin
  in Trondom

  Bij dierentuinen in Spokani moeten we ons niet te veel voorstellen. De wetgeving in dit land op het gebied van het (gevangen) houden en commercieel gebruiken van dieren is heel streng (dit onder invloed van de ergynische opvattingen met betrekking tot dieren). Ook in de dierentuinen van Amahagge en Trondom zal men dus tevergeefs zoeken naar hokken en kooien met grote, al dan niet exotische, dieren. Grote dieren worden alleen gehouden voor zover ze min of meer vrij rond kunnen lopen en niet echt gevaarlijk zijn. Dus moeten de bezoekers zich tevreden stellen met wat kleinere zoogdieren en verder een aantal olifanten, kamelen en andere bijzondere hoefdieren.
  Tijgers, leeuwen, beren en andere gevaarlijke dieren die eigenlijk alleen in kooien gehouden kunnen worden, zul je er dus niet vinden. Wel zijn er veel soorten vogels, vissen en reptielen. Omdat de dierentuinen een belangrijke educatieve functie hebben, zijn er veel films, video's en tentoonstellingen te zien over de talloze dieren en hun leefwijze die hier niet in natura te bekijken zijn.

© De Twee Hanen v.o.f. Kimswerd The Netherlands

DA 00 SPARC 02 sep 2000

attractie - DICTIO {N} - 07.03.06