Spokanisch Archief

AMBACHTEN EN AMBACHTELIJKE PRODUCTEN
Zie ook
Traditionele producten
Merken en producten
Wijnen
 
 

Ondanks de opmars van de fabrieksproducten kunnen veel Spokaniërs nog redelijk tot goed leven van de oude ambachten en het originele handwerk. Enerzijds garandeert het sterke gevoel voor traditie dat veel oude beroepen nog levensvatbaar blijven, anderzijds komen er veel initiatieven van de overheid om Spokanië als een "ambachtelijk land" bij de toeristen te propageren.

Ambachtelijke producten zijn dan ook op veel plaatsen te koop, met name bij boerderijen en kloosters, en op markten. We denken dan in de eerste plaats aan voedingsmiddelen, maar ook houtproducten (tuinmeubelen, vogel- en geesthuisjes) en metaalwaren (smeedijzeren kandelaars en sierhekken) worden overal in het land vervaardigd.

Een typisch ambachtelijk product zijn de rood geschilderde tuinbanken met brede armleuningen (ook bekend als "tafelbanken"), zoals we die in talloze tuinen aantreffen. Elke streek heeft zijn eigen vormgeving, maar ook al zijn schuren en stallen bij boerderijen nog zo verveloos en vervallen, de tuinbank zit altijd fris in de verf.

Op het gebied van voedingsmiddelen nemen de volgende producten een vooraanstaande plaats in: jams, vruchtensappen, ingemaakte groente en fruit, worst, paddestoelen, wijnen, gerookte vlees- en viswaren, kaas en andere zuivelproducten.

Voedingsmiddelen zijn erg populair bij toeristen, want ze kunnen gemakkelijk in de bagage meegenomen en het land uitgevoerd worden. Daarentegen zijn hout- en metaalproducten meer voor de binnenlandse markt en de commerciële export bestemd.

Bij de (informele) verkoop van ambachtelijke producten wordt dikwijls een Certificaat van Herkomst meegegeven, als bewijs dat het product volgens traditioneel handwerk is vervaardigd, en niet uit een fabriek afkomstig is. Deze certificaten worden afgegeven door de FYSP (Feslosos furt Yrnula-prodűks ur âs Slojetiyn Poirestâs, ofwel Stichting Nijverheidsproducten en Ambachtelijke Levensmiddelen).

In Hirdo is een speciaal informatiecentrum voor ambachtelijke producten en kunstnijverheid, gevestigd in een modern pand dat vernoemd is naar een café dat ooit op deze plek stond, toen dit deel van Hirdo nog landelijk gebied was:

• Ef Blotter Boert (De Blauwe Koe) • Vűndyjana-plep 113 • 3000-Hirdo • Tf (010) 2153519

In het dorp Tâlbyre (gemeente Amahagge) is een informatiecentrum voor ambachtelijke producten en kunstnijverheid uit de streek rond Amahagge:

• Mârket-seert (Markthuis) • Tâlbyre-arâbes-mirra 14 • 4002-Amahagge (Tâlbyre) • Tf (040) 2732615

Zie verder bij Musea in Amahagge.


Spokanische producten zijn de laatste jaren ook steeds beter in het buitenland verkrijgbaar. Voor wat betreft de verkrijgbaarheid in Nederland kunt u contact met ons opnemen.

Klik op de afbeelding voor een reproductie van de tekst

Het originele Certificaat van Herkomst. Er bestaan ook versies in
het Engels, Frans en Spaans.

© De Twee Hanen v.o.f. • Kimswerd • The Netherlands

DA 00 • SPARC 10 nov 1999