Spokanisch Archief

BOERDERIJEN EN EENZAME HUIZEN
Zie ook
Klemks (grote boerderijcomplexen)
 
Terug naar
Bouwwerken
 
Status: Concept-bestand. Wellicht moeten deze items elders ondergebracht worden.
 

Boerderijen en eenzame (land)huizen met een eigen naam, die ergens in het Spokanisch Archief genoemd zijn. Veel boerderijnamen zijn primair als naam van een tramhalte in het archief terug te vinden.
Dit is een open lijst.

Verwijzing naar een regiokaart waarop het item staat aangegeven
Alle kaarten en plattegronden worden in een apart venster geopend.


 1. Alas-seert
  Knurfelrutt-weg (Sinto-Alas) 5501-Treek

  Groot landhuis; zie gelijknamige tramhalte op tramkaart lijn ZL.

 2. Bellavista
  Honnemeg-brtee-weg 3017-Potasrt

  Groot landhuis; zie gelijknamige tramhalte op tramkaart lijn HIG 17. Langs de Honnemeg-brtee-weg tussen Oofo en Neest, in een idyllisch bosrijk landschap, liggen 7 stijlvolle landhuizen met weelderige tuinen, tussen 1850 en 1910 gebouwd door rijke industrilen uit Hirdo. Bellavista is in 1904 ontworpen door Peoll Baker-Lpecc; het is het enige huis van deze architect dat niet op het eiland Liftka is gebouwd.

 3. Cftg-seert
  Cft-weg 6202-Leeserf

  Boerderij; zie gelijknamige tramhalte op tramkaart lijn GL.

 4. Crybbe-ark
  5504-Ja Gr ur Onent (arkdomenn)

  Boerderij op het arkdomenn Ja Gr ur Onent. Het noordelijke deel van dit landgoed is voor het publiek toegankelijk, en op de boerderij kan men koeien- en schapenkaas, lamsvlees en schapenvachten kopen. Ook de paardenfokkerij is te bezoeken. Zie gelijknamige tramhalte op tramkaart lijn ZL.

 5. Dnder-seert
  Dnder-mirra 5805-Sinto-Han

  Boerderij aan weg 5 (Dnder-mirra) tussen Sinto-Han en Feerf; zie gelijknamige tramhalte op tramkaart lijn GGC 1.

 6. Ef Frakas Seert
  lfrych-klarbr-weg 6233-Kerans-srt

  Boerderij aan weg 8 (lfrych-klarbr-weg) tussen Kerans-srt en lfregt; zie gelijknamige tramhalte op tramkaart lijn GL.

 7. Ef Hocilsz
  Covent-zuft (Zee-seert) 1800-Xcramiy

  Boerderij; de naam ("De Stiefkinderen") herinnert aan het feit dat de boerderij in 1951 door de boer is nagelaten aan de kinderen van zijn vrouw, en hij zijn eigen kinderen had onterfd. Zie de gelijknamige tramhalte op tramkaart lijn TTL.
  Naam staat nog niet op de tramkaart

 8. Ef Mindefit Kbo
  Clstu-xijera-weg 4017-Fraja

  Boerderij in Rgtall; ook naam van een tramhalte.

 9. Ef Trocciy
  Adreev-weg 4001-Amahagge

  Naam van een voormalige boerderij die omstreeks 1970 gesloopt is in verband met de uitbreiding van startbaan 16 op de luchthaven van Amahagge. De naam leeft voort in een tramhalte.

 10. Fastiyf
  Fastiyf-mirra 6300-Lor

  Voormalige boerderij; de naam leeft nog voort in een straatnaam. Zie verklaring van -tiyf.

 11. Frast-keldus {hir-c1}
  Zalas-weg (Laver) 3018-Puty

  Voormalige boerderij; de naam leeft nog voort in een tramhalte.

 12. Freeg-seert
  Freeg-blufk 4000-Amahagge

  Landhuis op het voormalige landgoed Freeg. Tot ca. 1850 bestond het landgoed nog in volle glorie, maar vanwege de uitbreidingen van Amahagge en de aanleg van het Amahagge-kanaal is er tegenwoordig niet veel meer van over. Alleen een groot grasland (Freeg-blufk) met het oude landhuis resteren nog. Het grasland fungeert als stadspark en het landhuis is vervallen en staat al jaren leeg; alle ramen en deuren (op n na) zijn dichtgemetseld om kraken te voorkomen. Het landhuis en omliggend terrein zijn in het bezit van de adellijke familie Itchquas Fyljgiy. Het terrein wordt aan de gemeente verpacht, maar het landhuis wil de familie niet afstaan; de gemeente probeert al vele jaren om het van de familie te kopen en te restaureren.

 13. Gralkrich-telen
  Telen-weg 71 4201-Kitia

  Voormalig tolhuis op de hoofdweg naar Gralkrich; zie gelijknamige tramhalte op tramkaart lijn JaGuK. Je kan hier broodjes, koffie, frisdrank en ijs kopen. In feite is het tolhuis een illegale snackbar.

 14. Kindis-seert
  Halari Hecoiy-weg 1405-Trejasu

  Landhuis aan de bosrand met vijver en zwembad. De welgestelde historicus, archeoloog, kunstkenner en componist Qulann Heelfer heeft dit deftige landhuis omstreeks 1835 laten bouwen. Hoewel hij in Amahagge woonde, bracht hij de zomermaanden vaak in dit landhuis door. Bij de wilde feesten en jachtpartijen was onder meer koning Halari Hecoiy dikwijls aanwezig.
  Tot 1951 was het landhuis in het bezit van de nazaten Qulann Heelfer. Het is vervolgens verkocht aan de directeur van het grote mijnbouwbedrijf TUC in Tulnn. Toen deze in 1977 overleed, raakte het landhuis in verval. In 1995 is de bouwval gekocht door XX die de begane grond en de eerst verdieping prachtig heeft laten restaureren. Aan de tweede etage is echter wegens geldgebrek nooit iets gedaan. Sinds ca. 2000 biedt XX B&B-faciliteiten aan. De gasten mogen ook gebruikmaken van het zwembad. Gasten die niet bang zijn voor spookverschijnselen mogen ook de vervallen tweede verdieping bekijken. Ook bij windstil weer bewegen de afgebladderde stukken behang en half vergane gordijnen in de verder lege vertrekken, en piepen de luiken. Het is mogelijk dat een schim in de kamers rondwaardt, en de bezoeker wordt meestal door heftige angstgevoelens overvallen. Niet iedereen voelt zich na deze ervaring nog op zijn gemak om in de verdieping eronder in de luxueuze B&B-vertrekken te vertoeven.
  Zie ook Kindis-seert bij de B&B-faciliteiten.

 15. Kleter Gapochiy
  Liftkar Teujo-grx 2102-Tloer

  Landhuis en landgoed van 8 hectare, 4 km ten noorden van Tloer. Kwam in augustus 2015 in het nieuws toen minister Gezulo Rkala het voor anderhalf miljoen herco kocht en in contanten betaalde. Hoe kwam deze minister aan zo veel contant geld? De gemeente Tloer had vage plannen om dit landgoed in te richten als een openbaar natuurgebied, maar daar komt nu dus niets meer van terecht.

 16. Kriystf-seert
  Chiqurs-pt 7045-Ef chis

  Landhuis aan de noordkant van Ef chis. Ooit was dit de woning van de eigenaar van het arkdomenn Ja chis ur Melbeck, dat in 1853 is opgeheven en opgegaan in de gemeenten Ef chis en Eterctiy-srt. Het landhuis is tegenwoordig van de gemeente en heeft een representatieve en culturele bestemming. Er worden onder meer exposities, cursussen, congressen en wijnproeverijen gehouden.

 17. Lindo
  Weg-na-Cleft 2302-Kjeja

  Groot landhuis; zie gelijknamige tramhalte op tramkaart lijn JTB 2.

 18. Medriy-woes {hir-d3}
  Nala-weg 3018-Puty

  Voormalige boerderij; de naam leeft nog voort in een tramhalte.

 19. Moffain-seert
  Vita Kanol-weg 2306-Festruna

  Grote boerderij; zie gelijknamige tramhalte op tramkaart lijn JTB 5.

 20. Nola
  Eertef Nola ur Zg 7100-Asjetto

  Voormalige boerderij; de naam leeft nog voort in de naam Nola ur Zg, een stadswijk van Asjetto, en enkele straten aldaar. Zie Zg.

 21. Nolcos
  Arbi-weg 4201-Kitia

  Boerderij. De naam refereert aan een vroegere bron (nolce is "putten van water"); er is een gelijknamige tramhalte.

 22. Palst-seert
  Ocki-weg 3201-Lift

  Ook bekend als Ef Blfelira Srt rifo Palst ("Het Zakkende Huis van Palst"). De boerderij staat langs de hoofdweg tussen Lift en Xaqua, in de vallei van de Ocki, en is in 1929 gebouwd door de welgestelde schapenfokker Moffain Palst. Het huis is twee keer geheel rechtstandig de grond in gezakt. Zodoende werd de begane grond op 9 november 1938 de kelder, en op 22 september 1943 gebeurde dat met de 1e verdieping. Het huidige huis is feitelijk een bungalow geworden, met drie kelderverdiepingen. Men schrijft dit wegzakken in de bodem toe aan het bewegen van de grond, maar men kan niet verklaren waarom het huis zo 'netjes' omlaag is gezakt. Het is een toeristische bezienswaardigheid geworden. (DOM 138-141)

 23. Pntiyf
  Kjpur-weg 1500-Kussik

  Voormalige boerderij; de naam leeft nog voort in een kloosternaam. Zie verklaring van -tiyf.

 24. Perle-hove
  Honnemeg-brtee-weg 3007-Oofo

  Groot landhuis; zie gelijknamige tramhalte op tramkaart lijn HIG 17. Langs de Honnemeg-brtee-weg tussen Oofo en Neest, in een idyllisch bosrijk landschap, liggen 7 stijlvolle landhuizen met weelderige tuinen, tussen 1850 en 1910 gebouwd door rijke industrilen uit Hirdo. Perle-hove stamt uit 1866.

 25. Plomy-seert
  Plomy-pt 4046-Mnin

  Boerderij aan weg 37 (Plomy-pt). Zie gelijknamige tramhalte op tramkaart lijn ATTA 2.

 26. Pnt-telen {hir-c7}
  Weg hor 37 (Telen-weg) 3001-Hirdo

  Voormalig tolhuis bij de brug over de Trendon. Het huis is nog bewoond en de naam leeft voort in een tramhalte (zie tramkaart lijn HIG 3).

 27. Prestaniy
  Zeces-mirra 3404-Uofiten

  Voormalig landhuis; de naam leeft nog voort in een tramhalte.

 28. See-Seert
  Weg-na-See (Eesty-Qulantiy) 4007-Fonist

  Boerderij bij het dorp Eesty-Qulantiy; ook naam van een tramhalte.

 29. Sinto-Absta
  Weg 47 4502-Jajes

  Landhuis aan de oostrand van het Wefot-Prek-fresta, aan de Prek-oever. De bouw van het huis is in 1924 voltooid, in opdracht van Krle Hopiyf-Staliym, die met zijn drogisterijketen Hosta binnen 10 jaar een vermogen had verdiend. De bekende architect Peoll Baker-Lpecc heeft het landhuis ontworpen, in de voor hem karakteristieke landelijke stijl van Zuid-Liftka. Hij had het geheel in traditionele grijze flk-steen laten optrekken, maar Krle Hopiyf besloot in 1936 om het hele huis wit te laten pleisteren. De architect was hierover zo ontstemd dat hij via de burgemeester van Jajes deze "verkrachting" van zijn traditionele ontwerp probeerde ongedaan te maken. De hartstilstand waaraan de architect in 1937 stierf, wordt alom toegeschreven aan de heftige ruzie tussen hem en de burgemeester. Na de dood van Krle Hopiyf (in 1955) heeft zijn zoon er nog een tijdje gewoond. In 1985 is het landhuis aan de gemeente verkocht en sindsdien wordt het gebruikt voor culturele evenementen, zoals tentoonstellingen, muziekuitvoeringen ed.

 30. Sinto-Treeno
  Aven Sinto-Treeno 6200-Milbo

  Landhuis aan de kust, met Milbo verbonden door een twee kilometer lange kaarsrechte laan, met populieren en struikgewas omzoomd. Ooit lag het landhuis op een prachtig landgoed, maar in 1937 is hier de helft van verloren gegaan vanwege de bouw van de Justes Michemm-pnt en het bijbehorende station. Toen in 1950 de eigenaar van het landgoed stierf, heeft de gemeente Milbo het inmiddels verwaarloosde restant gekocht, met de belofte om het weer in oude luister te herstellen. Daar is niets van terechtgekomen. Nu ligt het landhuis in "de vrije natuur", en zijn alle sporen van aangelegde bos- en gazonpartijen verdwenen.
  Ook het huis zelf verkeert in vervallen staat - al verhuurt de gemeente het soms voor evenementen en bijeenkomsten.

 31. Sinto-Verone
  Biyp Teengochyve-plep 8300-Lasy

  Landhuis, deels bewoond door een welgestelde zakenman. Enkele vertrekken (inclusief een deel van de tuin) worden verhuurd voor recepties en in het voormalige koetshuis is een galerie. Voor reserveringen en de activiteiten in de galerie kun je terecht bij het SEQU-kantoor bij het station in Lasy (de bewoner van het landhuis bemoeit zich hier niet mee).
  Een grote vijver op het landgoed wordt gexploiteerd als openluchtzwembad.

 32. Spooksoliy
  Pnt-weg 2312-Cleft

  Boerderij; ook naam van een tramhalte.

 33. Wlj-zerfos
  Mennweg-na-Kussik 28 1205-Poleio

  Groot landhuis; zie gelijknamige tramhalte op tramkaart lijn TTL 2. Het weelderige bos dat zich vanaf het landhuis tot aan de Polej-beek uitstrekte is geheel verwaarloosd en voor een deel afgebrand. Het huis is nog steeds bewoond maar er wordt weinig aan onderhoud gedaan.

 34. Wellington
  Nuliyrt-weg 1900-Tulnn

  Groot landhuis aan de oever van het beekje ivve-knurfel. Het huis is in 1896-98 gebouwd door een rijke industrieel die onder meer directeur was van enkele kolenmijnen in de buurt. Omdat zijn vrouw uit Nieuw-Zeeland afkomstig was, heeft hij het huis naar de hoofdstad Wellington vernoemd. Het huis is nog steeds in het bezit van de familie, maar wordt verhuurd aan een collectief kunstschilders en beeldhouwers, die er ook exposities organiseren. De kunstenaars hebben het huis naar hun eigen ideen ingericht zodat er weinig over is van het ooit stijlvolle 19e-eeuwse interieur (anno 2016).

 35. Wint-cliyn
  Wint-cliyn-rnter 4203-Seertzeekoles

  Groot landhuis aan de rand van het Cvf-fresta, aan de oever van de Wint. De linkervleugel is bewoond. In de onbewoonde en vervallen rechtervleugel is in 2010 een wietplantage ontdekt. De bewoners van het landhuis konden echter bewijzen dat zij hiervan niet op de hoogte waren, maar een tuinman is gearresteerd.

 36. Yns-seert
  Yns-pt 3007-Xea

  Landhuis. Oorspronkelijk een internaat voor moeilijk opvoedbare kinderen, dat in 1912 werd gesloten. Tussen 1915 en 1920 is het grondig verbouwd en omgetoverd in een riant landhuis, dat sinds 1925 bewoond wordt door een welgestelde zakenfamilie, oorspronkelijk uit Oofo. De naam is ook een tramhalte.

 37. Zg
  Eertef Nola ur Zg 7100-Asjetto

  Voormalige boerderij; de naam leeft nog voort in de naam Nola ur Zg, een stadswijk van Asjetto, en enkele straten aldaar. Zie Nola.

© De Twee Hanen v.o.f. Kimswerd The Netherlands

DA 00 SPARC 18 apr 2006

item - DICTIO {N} - 23.11.13
adres - STRATENL.HTM
adres - STRATENO.HTM
telnr - TELLIJST.HTM